Pojedinosti o zapisu

OSNOVNI KEMIJSKI PARAMETRI ZRNA PŠENICE U RAZLIČITIM GODINAMA

Digitalni repozitorij Veleučilišta u Požegi

Vidi informacije o repozitoriju  Pogledaj original
 
Polje Vrijednost
 
Naslov OSNOVNI KEMIJSKI PARAMETRI ZRNA PŠENICE U RAZLIČITIM GODINAMA
BASIC CHEMICAL PARAMETERS OF WHEAT IN DIFFERENT YEARS
 
Autor Petrović, Elena
 
Tema BIOTEHNIČKE ZNANOSTI. Prehrambena tehnologija. Kemija hrane.
BIOTECHNICAL SCIENCES. Food Technology. Food Chemistry.
sorte pšenice
postotak vlage
hektolitarska masa
udio primjesa
postotak glutena
normativi
varieties of wheat
moisture percentage
hectoliter weight
proportion of impurities
gluten percentage
norms
 
Opis Zadatak ovog završnog rada bio je usporedba parametara kakvoće različitih sorti pšenice kroz nekoliko godina, to jest usporedba sorti Feliks, Lucija, Olimpija, Srpanjka i Vulkan i njihovih kemijskih parametara u 2010., 2011. i 2015. godini. Uspoređeni su podatci o postotku vlage, hektolitarskoj masi, udjelu primjesa i postotku glutena u sortama. Podatci o sortama pšenice dobiveni su iz PJ Požežanke, Kutjevo d.d. Usporedba se vršila sukladno s normativima propisanima u katalogu Poljoprivrednog instituta Osijek i sukladno normativima koji su propisani od strane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Na osnovi provedene usporedbe utvrđeno je da nisu sve sorte pšenice bile pogodne za upotrebu u ljudskoj prehrani i za upotrebu za mlinsku preradu jer nisu zadovoljavale propisane standarde.
The goal of this project was to compare different varieties of wheat in different years. The comparation was carried out on weat varieties Feliks, Lucija, Olimpija, Srpanjka and Vulkan and their chemical characteristics in 2010, 2011 and 2015. Data about moisture percentage, hectoliter weight, proportion of impurities and gluten percentage was compared. All data about wheat varieties were collected from bussines unit Požežanka, Kutjevo Inc. The comparison was carried out in accordance with the norms prescribed in the catalog of the Agricultural Institute Osijek and norms proscribed by the Ministry of Agriculture, Fisheries and Rural Development. The results showed that not all wheat varieties were suitable for use in, for instance, human consummation or in the milling processing because they did not meet the required standards.
 
Izdavač Veleučilište u Požegi.
Polytehnic in Pozega.
 
Suradnik Obradović, Valentina
 
Datum 2016-07-08
 
Vrsta resursa info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
text
 
Format (na primjer PDF) application/pdf
 
Identifikator https://repozitorij.vup.hr/islandora/object/vup:137
https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:112:400753
 
Jezik hrv
 
Prava http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess