Pojedinosti o zapisu

Značaj poduzetništva u projektu Europske prijestolnice kulture s osvrtom na potencijal grada Pule kao kandidata

E-Knjižnica FET "Dr. Mijo Mirković"

Vidi informacije o repozitoriju  Pogledaj original
 
Polje Vrijednost
 
Relacija http://eknjiznica.unipu.hr/81/
 
Naslov Značaj poduzetništva u projektu Europske prijestolnice kulture s osvrtom na potencijal grada Pule kao kandidata
 
Autor Ladašić, Ines
 
Tema 65 Menadžment i organizacija industrije, trgovine i komunikacija
 
Opis Cilj je rada, polazeći od brojnih dugoročnih prednosti koje proizlaze iz titule Europske prijestolnice kulture (ECOC European Capital of Culture) primjenom koncepcije održivog razvoja te društveno odgovornog poslovanja u gospodarskoj praksi, utvrditi razinu implementacije sudjelovanja poduzetništva u kulturi i procijeniti koristi koje bi Pula mogla imati kao moguća nositeljica tog naslova 2020. godine.
Prilikom izrade diplomskog rada, korištene su studija relevantne literature, metode analize, sinteze, klasifikacije, deskripcije i generalizacije, dok je u empirijskom dijelu korišten intervju s akterima kulturnog života grada Pule te sekundarna analiza statističkih podataka.
Rezultati istraživanja pulskih poduzetnika u kulturi dobiveni su primarnim istraživanjem, provedenim putem intervjua čija su pitanja bila istovjetna za sve sudionike, a odnosila su se na slijedeće; smatraju li se kao kulturni umjetnici poduzetnicima u kulturi, kakvu ulogu igra rizik u njihovom poslovnom životu, zbog čega su odabrali profesiju, što im je na prvom mjestu profit ili zadovoljstvo korisnika, kako se globalna financijska kriza odrazila na njihovo poslovanje, kako se boriti protiv recesije, kakve projekte spremaju, jesu li građani uslijed krize smanjili izdatke za kulturne potrebe, sudjeluju li kao poduzetnici u kulturi u promoviranju RH u svijetu, postoji li među-institucijska suradnja, postoje li sponzori njihovog rada, jesu li upoznati s projektom „Poduzetništvo u kulturi“, kako stoje s primjenom novih tehnologija, medijima, marketingom, smatraju li da je kultura u Hrvatskoj zapostavljena i je li preskupa. Intervju je proveden sa 11 sugovornika predstavnika pulske kulturne scene.
Europska prijestolnica kulture je jedan od najdugovječnijih projekata Europske Unije. Danas se popularno naziva kulturnom olimpijadom koja je razinu života u dosadašnjim gradovima domaćinima podigla na viši stupanj, ne samo s obzora kulture, već i prometne, komunalne i arhitektonske infrastrukture, što omogućava razvoj turističkog proizvoda i ostalih gospodarskih grana, ali i ono što Pulu najviše zanima, a to je oživljavanje grada, vrednovanje baštine, razvoj kulturnog turizma te postizanje konkurentnosti znanja.
Ključne riječi: Europska prijestolnica kulture, poduzetništvo u kulturi
 
Datum 2011-07
 
Vrsta resursa Teza
NonPeerReviewed
 
Format (na primjer PDF) application/pdf
 
Jezik en
 
Prava
 
Identifikator http://eknjiznica.unipu.hr/81/1/2011_55.pdf
Ladašić, Ines (2011) Značaj poduzetništva u projektu Europske prijestolnice kulture s osvrtom na potencijal grada Pule kao kandidata. Diplomski rad thesis, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.