Pojedinosti o zapisu

Tržište kapitala u Republici Hrvatskoj

EFOS REPOZITORIJ

Vidi informacije o repozitoriju  Pogledaj original
 
Polje Vrijednost
 
Naslov Tržište kapitala u Republici Hrvatskoj
 
Autor Garilović, Ivana
 
Tema DRUŠTVENE ZNANOSTI. Ekonomija. Financije.
SOCIAL SCIENCES. Economics. Finance.
tržište kapitala
obveznice
dionice
burza
 
Opis Posebno mjesto na financijskom tržištu zauzima tržište kapitala, njegove institucije koje posreduju na tom tržištu, kao i njegovi financijski instrumenti s kojima posluje na istom tržištu. Tržište financijskih sredstava obuhvaća tržište novca i tržište kapitala. Na tržištu kapitala emitiraju se dugoročna financijska sredstva u obliku različitih financijskih instrumenata, odnosno obveznica, dionica i sl. Postoji primarno tržište kapitala, tj. ono na kojem se ugovaraju nove emisije trajnog kapitala i sekundarno tržište kapitala na kojem se obavlja promet prije emitiranih vrijednosnih papira. Također, postoji i organizirano i neorganizirano tržište kapitala s obzirom na to obavlja li se promet kapitala posredovanjem kreditnih i drugih financijskih institucija ili bez njihova posredovanja.
Dvije su osnovne kategorije vrijednosnih papira koje predstavljaju različite modele stvaranja kapitala, a to su dionice i obveznice. Dionice su oblik trajnog investiranja, a obveznica je financiranje izvjesne aktivnosti u obliku srednjoročnog ili dugoročnog kredita. Ako poduzeća žele povećati vlastita sredstva, odnosno svoju imovinu tada emitiraju dionice, a kada žele uzeti kredit emitiraju obveznice.
Stupanj razvijenosti tržišta kapitala i njegovih institucija u Republici Hrvatskoj u skladu je s njezinim stupnjem gospodarskog razvoja. Uz razvijen bankarski sustav, koji je dominantan na hrvatskom tržištu, nažalost nerazvijeno je tržište kapitala kao i njegove financijske institucije.
 
Izdavač Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ekonomski fakultet u Osijeku. Katedra za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju.
Josip Juraj Strossmayer University of Osijek. Faculty of Economics in Osijek. Chair of National and International Economics.
 
Suradnik Crnković, Boris
 
Datum 2016-02-16
 
Vrsta resursa info:eu-repo/semantics/masterThesis
text
 
Format (na primjer PDF) application/pdf
 
Identifikator https://repozitorij.efos.hr/islandora/object/efos:68
https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:145:815077
 
Jezik hrv
 
Prava http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess