Pojedinosti o zapisu

Razvoj kontinentalnog turizma u Slavoniji i Baranji

EFOS REPOZITORIJ

Vidi informacije o repozitoriju  Pogledaj original
 
Polje Vrijednost
 
Naslov Razvoj kontinentalnog turizma u Slavoniji i Baranji
 
Autor Slatinac, Dragana
 
Tema DRUŠTVENE ZNANOSTI. Ekonomija. Trgovina i turizam.
SOCIAL SCIENCES. Economics. Trade and Tourism.
Slavonija i Baranja
kontinentalni turizam
kultura i običaji
materijalna baština
 
Opis Najveći turistički potencijal u Hrvatskoj je naše more, mediteranska klima i naselja uz morsku obalu, s bogatim kulturno-povijesnim nasljeđem. Ipak, s druge strane imamo i za turiste zanimljiv kontinentalni dio Hrvatske, prostor koji predstavlja ogroman, neiskorišten turistički potencijal.
Osnovni cilj ovog rada je prikaz teoretskih razmatranja vezanih uz kontinentalni turizam, te mogućnosti davanja smjernica razvojnog modela ovog turizma na području Slavonije i Baranje.
Na prostoru Slavonije i Baranje mogu se zadovoljavati brojne potrebe gradskih stanovnika za mirom i prostorom za rekreaciju na otvorenom. Ovdje turizam uključuje posjet nacionalnom parku prirode, Kopački rit, panoramske vožnje, uživanje u ruralnom krajoliku, obilazak vinskih cesta, biciklističke rute kroz Baranju, lov i ribolov, boravak na turističkim seljačkim gospodarstvima, te Slavoniju sa svojim kulturnim događajima od Đakovačkih vezova, ergele Lipicanaca, Vinkovačkim jesenima i raznim drugim kulturnim događajima. Ruralni turizam je dodatni izvor prihoda, i važan je u smanjivanju stope ruralne depopulacije. Investicije u turizam mogu u ruralnom prostoru očuvati tradicionalne aktivnosti. Seljaci mogu modernizirati neiskorištene zgrade za potrebe iznajmljivanja turistima ili odvojiti dio zemljišta za potrebe kampiranja ili za potrebe sportske rekreacije.
Na prostorima Istočne Hrvatske svakako je najzanimljivija i u posljednje vrijeme bilježi najveći porast u ruralnom turizmu, Baranja.
Specifično za turistički proizvod ruralnog turizma je nastojanje da posjetitelju osigura osobni kontakt, osjećaj za okruženje u ruralnom prostoru i da mu se pruži mogućnost sudjelovanja u aktivnostima, tradiciji i stilu života lokalnog stanovništva.
Slavonija i Baranja, biseri kontinentalne Hrvatske sve više dolaze do izražaja u turističkoj ponudi naše zemlje i zasigurno turističku uslugu mogu podići na visoku razinu.
 
Izdavač Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ekonomski fakultet u Osijeku. Katedra za marketing.
Josip Juraj Strossmayer University of Osijek. Faculty of Economics in Osijek. Chair of Marketing.
 
Suradnik Ružić, Drago
 
Datum 2016-03-23
 
Vrsta resursa info:eu-repo/semantics/masterThesis
text
 
Format (na primjer PDF) application/pdf
 
Identifikator https://repozitorij.efos.hr/islandora/object/efos:116
https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:145:590598
 
Jezik hrv
 
Prava http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess