Pojedinosti o zapisu

Stanica - Ježeva kućica

FULIR

Vidi informacije o repozitoriju  Pogledaj original
 
Polje Vrijednost
 
Relacija http://fulir.irb.hr/300/
 
Naslov Stanica - Ježeva kućica
 
Autor Sabol, Maja
Ozretić, Petar
Car, Diana
 
Tema Basic Medical Sciences
 
Opis Po stanici širom bez staze puta, Ježurka Ježić povazdan luta. Ježurka Ježić, pravim imenom Hedgehog, je protein koji u našoj priči ipak ne luta bez staze puta već ima točno određen put: Hedgehog-Gli signalni put. Hedgehog je ligand koji se veže za receptor na površini stanica, Ptch, koji u tom trenutku prestaje reprimirati Smo, također transmembranski protein. Smo šalje signal dalje u unutrašnjost stanice. Iako načini prijenosa signala u unutrašnjost nisu još u potpunosti razjašnjeni, poznato je da se iz kompleksa sa SuFu otpušta transkripcijski faktor Gli. Gli se translocira u jezgru gdje potiče ekspresiju gena odgovornih za regulaciju staničnog ciklusa, apoptozu i proliferaciju.

Hedgehog-Gli signalni put ostao je vrlo konzerviran od vinske mušice, u kojoj je i otkriven, pa sve do čovjeka. Kod čovjeka on ima ključnu ulogu tijekom embrionalnog razvoja, na primjer pri razvoju prstiju. U stanicama zdravog odraslog organizma uglavnom je inaktivan, osim u matičnim stanicama gdje je odgovoran za proliferaciju. Nepravilno funkcioniranje signalnog puta tijekom embrionalnog razvoja dovodi do teških razvojnih malformacija. Nepravilna aktivacija ovog signalnog puta u odraslom organizmu povezana je s razvojem tumora.

Naša istraživanja bave se ulogom Hedgehog-Gli signalnog puta u tumorima na različitim razinama regulacije. Na razini DNA istražujemo mutacije, polimorfizme i metilaciju, na razini RNA pratimo ekspresiju gena, a na proteinskoj razini pratimo ekspresiju proteina te njihovu lokalizaciju. U konačnici, rado bi proniknuli u sklop podivljalih tumorskih stanica i odgonetnuli, bi li Ježurka Ježić one zločeste mogao uništiti kao što to čini s mnogima koji mu se nađu na putu.
 
Vrsta resursa Unpublished conference/workshop items or lecture materials
PeerReviewed
 
Format (na primjer PDF) application/pdf
 
Jezik hr
croatian
 
Identifikator http://fulir.irb.hr/300/1/Sabol_M_ZS3V_2011-poster.pdf
Sabol, Maja; Ozretić, Petar ; Car, Diana Stanica - Ježeva kućica. In: Znanstveni susreti 3. vrste (7 July 2011 - 8 July 2011) Zagreb, Hrvatska. (Unpublished)