Pojedinosti o zapisu

Smjernice sestrinske skrbi kod pacijenata sa intracerebralnim hematomom

Digitalni repozitorij Sveučilišta Sjever

Vidi informacije o repozitoriju  Pogledaj original
 
Polje Vrijednost
 
Naslov Smjernice sestrinske skrbi kod pacijenata sa intracerebralnim hematomom
 
Autor Dumbović, Mateja
 
Tema BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO. Kliničke medicinske znanosti. Sestrinstvo.
BIOMEDICINE AND HEALTHCARE. Clinical Medical Sciences. Nursing.
moždani udar
intracerebralni hematom
zdravstvena njega
medicinska sestra
 
Opis Moždani udar je treći uzrok smrtnosti u svijetu,a prvi uzrok smrtnosti i invalidnosti u Republici Hrvatskoj. On ne zahvaća samo starije dobne skupine; zadnjih godina od moždanog udara sve češće obolijevaju i ljudi u najproduktivnijim godinama života,što ga čini velikim zdravstvenim i ekonomskim problemom.
Dokazano je da se zbrinjavanjem bolesnika u primjereno opremljenim odjelima (jedinice za moždani udar-stroke units) značajno smanjuje mortalitet i invalidnost,a rano započetom rehabilitacijom bolesnika sa moždanim udarom moguće je dodatno smanjiti invalidnost. Prevencija, dijagnostika, terapija i rehabiltacija moždanog udara značajno napreduju posljednjih godina.
Danas nam na raspolaganju stoji učinkovito liječenje akutnog ishemijskog moždanog udara otapanjem ugruška tj. uz pomoć trombolize. To je postupak kojim se razgrađuje ugrušak koji je uzrokovao ishemiju primjenom rekombiniranog tkivnog aktivatora plazminogena, ali samo unutar prva tri sata od nastanka moždanog udara. Liječenje se provodi po točno određenom protokolu jer svako odstupanje nosi velik rizik komplikacija Iako je trombolizu moguće provesti samo u malog broja bolesnika, ista je putokaz da terapija ishemijskoga moždanog udara postoji i da treba naglašavati potrebu brze reakcije bolesnika, njegove okoline i medicinskog osoblja. Stoga, potrebno je među zdravstvenim djelatnicima i u pučanstvu širiti spoznaju da se moždani udar može spriječiti dosljednom primjenom svih metoda primarne i sekundarne prevencije. Također, treba naglašavati da je moždani udar hitno medicinsko stanje koje zahtijeva hitan zdravstveni tretman u primjereno opremljenim jedinicama.
 
Izdavač Sveučilište Sjever. Sveučilišni centar Varaždin. Odjel za biomedicinske znanosti.
University North. University centre Varaždin. Department of Biomedical Sciences.
 
Suradnik Neuberg, Marijana
 
Datum 2015-01-26
 
Vrsta resursa info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
text
 
Format (na primjer PDF) application/pdf
 
Identifikator https://repozitorij.unin.hr/islandora/object/unin:561
https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:122:644530
 
Jezik hrv
 
Prava http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
info:eu-repo/semantics/closedAccess