Pojedinosti o zapisu

Urbanizacija grada Osijeka na prijelazu stoljeća

EFOS REPOZITORIJ

Vidi informacije o repozitoriju  Pogledaj original
 
Polje Vrijednost
 
Naslov Urbanizacija grada Osijeka na prijelazu stoljeća
 
Autor Matoković, Hrvoje
 
Tema DRUŠTVENE ZNANOSTI. Ekonomija. Mikroekonomija.
SOCIAL SCIENCES. Economics. Microeconomics.
urbanizacija
grad Osijek
stanovništvo
promet
 
Opis Područje istraživanja znanstvenog rada je grad Osijek i njegova urbanizacija i promet kroz 20. i 21. stoljeće, točnije od 1910. godine, kada je grad Osijek imao 25 tvornica u kojima je radilo 2057 radnika od ukupno 28.505 stanovnika, do 2015. godine kada Osijek ima 107.748 stanovnika (prema popisu stanovništva iz 2011.) i oko 46.443 zaposlenih osoba u odnosu na 10.721 nezaposlenih (prema podacima iz biltena Hzz-a iz kolovoza 2015). Prolazeći kroz desetljeća, rad će se više bazirati na 21.stoljeće, te omogućiti pregled urbanizacije grada i okolnih naselja.
Može se reći da je urbanizacija grada Osijeka počela sa 1870. godinom, kada je Osijek dobio prvu željezničku prugu koja mu je omogućila jaču trgovinsku povezanost s ostalim gradovima. Grad je iz drugog Svjetskog rata izašao teško razoren, naročito Donji grad nakon bombardiranja 14. lipnja 1944. godine. Grad je do Domovinskog rata živio u socijalističkom režimu u kojem je 30 najvećih tvrtki zapošljavalo 26.300 ljudi, da bi samo 20 godina kasnije pola tih tvrtki propalo. Danas je prometna infrastruktura u Osijeku vrlo razvijena, grad je povezan cestovno, željeznički, riječno i zračno sa drugim gradovima u Hrvatskoj i Europi. Problem s kojim se grad Osijek trenutno susreće je odlazak mladog i radno sposobnog stanovništva u strane zemlje. Uzrok tog problema očituje se u nedostatku radnih mjesta i općenito kontinuiranom padu nacionalnog gospodarstva i visokoj stopi nezaposlenih. Za razdoblje od 2014.-2020. godine grad Osijek koristi strategiju koja će ga voditi kroz pretvorbu, od industrijskog do inteligentnog grada.
 
Izdavač Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ekonomski fakultet u Osijeku. Katedra za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju.
Josip Juraj Strossmayer University of Osijek. Faculty of Economics in Osijek. Chair of National and International Economics.
 
Suradnik Drvenkar, Nataša
 
Datum 2015-12-04
 
Vrsta resursa info:eu-repo/semantics/masterThesis
text
 
Format (na primjer PDF) application/pdf
 
Identifikator https://repozitorij.efos.hr/islandora/object/efos:29
https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:145:373905
 
Jezik hrv
 
Prava http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess